Dzisiejszy post jest zupełnie niekosmetyczny. Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na danie, które już od jakiegoś czasu robi furorę wśród koleżanek z pracy. Przepis podała mi Zuzia (wielkie dzięki). Początkowo zastanawiałam się czym się tak dziewczyny podniecają? Co smacznego można ugotować ze szpinaku? Gdy ugotowałam obiadek wg. instrukcji, nadal nie byłam przekonana, bo nie pachniał on zbyt apetycznie. Ale gdy tylko spróbowałam, zakochałam się i teraz robię to danie bardzo często. Nawet mój mąż, który nienawidzi wszelkiej zieleniny (szpinaku, brokułów itd.) zajada się aż mu się uszy trzęsą. Do tego jest to danie szybkie i tanie.
Potrzebne składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- kostka zamrożonego szpinaku (ja używam tego ze śmietanką z Lidla- jest najlepszy, ale można też użyć "brykietu" z Biedronki)
- kubeczek śmietanki 30%
- duży serek topiony (o dowolnym smaku. Ja najczęściej używam ze szczypiorkiem, albo takiego bez dodatków)
- makaron (świderki, rurki, wstążki itp.)
- sól, pieprz, ewentualnie czosnek
Wykonanie:
Najpierw podsmażamy kurczaka z przyprawami
Wrzucamy szpinak i mieszamy aż się rozmrozi
Gdy się już rozmrozi, chwilę gotujemy
Następnie wlewamy śmietankę i mieszamy
Na koniec wrzucamy serek topiony i gotujemy mieszając aż się rozpuści
I gotowe :-)
Smacznego.
PS. zamiast kurczaka możemy użyć dowolnej wędliny drobiowej czy szynki. Często tak robię, gdy zostają mi jakieś resztki w lodówce np. po imprezie.
Pycha :)
OdpowiedzUsuńOd jakiegoś czasu bardzo często robię to danie ale ze świeżego szpinaku jakoś mi lepiej smakuje:) a najlepiej to prosto zerwany z ogródka:)
OdpowiedzUsuńZe świeżym jeszcze nie próbowałam. Szkoda, że nie zawsze jest do niego dostęp.
Usuńczęsto robię taki makaron, ale żeby użyć serka topionego to nie wpadłam ;)
OdpowiedzUsuńSerek zagęszcza sosik, no i nadaje fajny smak :D
UsuńBede musiala spróbować to zrobic:) moj maz akurat lubie wszelkie salatki, owoce, warzywa i ryby wiec powinno mu smakowac:)
OdpowiedzUsuńZrobilam z brykietu biedronkowego i przyznam ze jest pyszne:) teraz bede częściej robic:)
UsuńAha zrobilam za smietanka 12% bo nie doczytalam:)
UsuńDzięki za przepis :D Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne danie jednak używam trochę inaczej, ponieważ używam makaronu razowego, szpinaku świeżego, a zamiast śmietany daję 1/3 opakowania fety i 1/3 serka kanapkowego bez dodatków.
OdpowiedzUsuńOoo też ciekawy pomysł, uwielbiam fetę.
Usuńten z lidla jest dobry ale jest go bardzo duzo:(
OdpowiedzUsuńDla naszej 4-osobowej rodziny jest w sam raz :) Zawsze możesz zrobić to danie na dwa dni :)
UsuńUwielbiam szpinak, a o połączeniu z serkiem topionym słyszałam nie raz - dzięki temu taki sos jest smaczniejszy :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Kurczak wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń